Terug naar > Projecten
Etiketten op flacons

Medicatiefouten kunnen optreden doordat de verpakking en het etiket van verschillende geneesmiddelen op elkaar lijken. Om fouten met deze look-alikes te voorkomen heeft de apotheek van het Albert Schweitzerziekenhuis een nieuwe wijze van etiketteren ontwikkeld.

Aanpak

De apotheek van het Albert Ziekenhuis was naar aanleiding van een paar incidentmeldingen zelf begonnen met de ontwikkeling van nieuwe etiketten. Omdat men het gevoel had dat er meer in zat, maar er onzekerheid was over de zoekrichting, heeft men Intergo benaderd voor een feedback op de in ontwikkeling zijnde etiketten. Deze feedback is enerzijds gegeven in de vorm van ontwerpsuggesties en anderzijds in de vorm van een toelichting over menselijke waarneming (waarnemingspsychologie) en over menselijke fouten, zodat ook de achtergrond van de ontwerpsuggesties duidelijk werd.

Resultaat

Sinds de invoering van de aangepaste etiketten zijn er geen verwisselingen van ready to use oplossingen meer gemeld. De verpleegkundigen zijn zeer tevreden over het onderscheid tussen de flacons.
De aangepaste etiketten behoren tot de tien beste inzendingen voor de IGZ Zorg Veilig Prijs 2011; een prijs voor het beste initiatief op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid in de zorg.

Datum van publicatie

14 november, 2020

Tags