Back to > Latest
Wat vindt de ergonoom van gebogen beeldschermen?

Al fantaserend over verlanglijstjes voor de aankomende decembermaand, valt het oog op een nieuw snufje: gebogen beeldschermen. Er zijn al gebogen TV’s voor de consumentenmarkt en er gaan geruchten over nieuwe modellen smartphones met een gebogen scherm. Zou de nieuwe trend van gebogen beeldschermen leiden tot betere werksituaties, waar nu meerdere monitoren naast elkaar worden gebruikt zoals bij procesbewaking of verkeersleiding?

Het concept van één groot visueel gebied, waar informatie naadloos naast elkaar past, is veelbelovend. Ons visuele systeem wordt dan niet meer belast door de niet-relevante randjes en onderbrekingen rond en tussen de beeldschermen. Het blijft dan wel de uitdaging voor de software-ontwerper om het zorgvuldig gekozen font te handhaven voor een optimale leesbaarheid tijdens het schalen van meerdere vensters op een monitor. Maar is de vrijheid voor het zelf schalen en verplaatsen van vensters op het beeldscherm eigenlijk wel effectief voor de gebruiker?

Zo’n gebogen scherm lijkt geschikt voor situaties met één vaste, optimale positie van de ogen. Het voordeel dat een gamer van dit beeldscherm zal ervaren, gaat niet op voor de professionele gebruiker, waar af en toe  collega’s aanschuiven voor overleg over de procesvoering.
We verwachten dat wat aanvullende ontwerpeisen voor bijvoorbeeld akoestiek nodig zijn, op werkplekken waar de gebruiker zelf veel mondeling communiceert door dat de holle vorm het teruggekaatste geluid bundelt richting de gebruiker.
Een ‘hol’ scherm zal ook voor het brein even wennen zijn, maar geen onoverkomelijke bezwaren opleveren; ons brein verwerkte de overgang van de bolle CRT-schermen naar de platte TFT-LCD-schermen ook heel soepeltjes. Lastiger is de toepassing van steeds helderdere schermen in combinatie met minder heldere schermen op de werkplek, zoals touchscreens die als telefoon dienst doen.

Kortom, we zijn erg nieuwsgierig naar dit product en hopen dat het toekomstige aanbod gebogen schermen keuze biedt in verschillende formaten en krommingen. Wij houden immers van veel ontwerpvrijheid voor het realiseren van optimale opstellingen en zichtlijnen van de werkplekken in de ruimte.

11 november 2013 – door drs Kirsten Schreibers EurErg

Published on

11 November, 2013

Category

Tags