Barrier Failure Analyse (BFA)

Barrier Failure Analyse (BFA)

Waarom

  • De BFA is net als Tripod Beta een barrière-gebaseerde analysemethode. De opzet van BFA is daarbij eenvoudiger en dat maakt BFA bij uitstek geschikt om de meest voorkomende (lees: minder ernstige) incidenten in relatief korte tijd te analyseren
  • Typerend voor een barrière-gebaseerde methodiek is dat het incidentscenario visueel wordt weergegeven door een aaneenschakeling van ongewenste gebeurtenissen (tijdlijn) die voorafgingen aan het uiteindelijke incident.
  • Voor elke ongewenste gebeurtenis worden in de tijd de doorbroken en/of ontbrekende barrières ingetekend. Elke barrière wordt vervolgens tot drie niveaus diep geanalyseerd: van de directe oorzaak op operationeel niveau tot aan de structurele tekortkoming op organisatorisch niveau.

Voor wie bedoeld

De training BFA is bedoeld voor veiligheidsfunctionarissen die deze methodiek willen gaan toepassen om incidenten te onderzoeken.

Het programma

  • Het proces van de opzet van een BFA (o.a. consultatie van stakeholders)
  • Het in kaart brengen van alle barrières (mens, techniek en organisatie)
  • Het selecteren van de essentiële barrières (killers, cruciaal, belangrijk) en het ontleden daarvan tot onderliggende problemen.

Er ligt een sterke focus op ‘leren door doen’ waarbij gebruik wordt gemaakt van eigen casuïstiek

Duur

1 dag.

Resultaat

Na het volgen van de training bent u in staat om incidenten via de BFA-techniek te analyseren. U ontvangt een certificaat van deelname.

Startdata

De training Barrier Failure Analyse staat gepland op

-

Het is ook mogelijk de training bij u op locatie te organiseren als een in-company. Neem daarvoor contact op met Dirk de Knecht.