Human factors: Aandacht voor onbewuste processen bij de mens

22/09/2020 - In het ledeninformatieblad NVVKinfo, het vakblad voor Veiligheidsprofessionals, is een artikel gepubliceerd namens Intergo: Richard van der Weide en Dirk de Knecht (editie september 2020).

Het artikel richt zich op aandacht voor onbewuste processen bij de mens en het nudgen van veilig gedrag. Menselijke fouten ontstaan vaak doordat mensen geen rationele keuzes maken.
Zij worden zonder dat zij zich daar bewust van zijn beïnvloed door allerlei andere
zaken. Nudging is een strategie die helpt om hier meer zicht op te krijgen.

Een nudge betekent letterlijk ‘een duwtje in de juiste richting’ en maakt gebruik van onze psychologische eigenschappen (Thaler & Sunstein 2008). Dat kunnen bijvoorbeeld van nature ingebakken gedragspatronen zijn, bijvoorbeeld het feit dat mannen graag op iets mikken. Eén van de eerste en bekendste voorbeelden van een nudge is de afbeelding van een vlieg in urinoirs op Schiphol.

  Note: This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Als we mensen actief willen stimuleren tot veilig gedrag, kunnen we nudges inzetten om een tegengewicht te bieden aan irrationeel gedrag. Op die manier kunnen we de laatste gaten in veiligheidsprocedures en -management dichten. Hoewel nudges zich tegenwoordig overal om ons
heen lijken te bevinden en iedereen aan ‘nudging’ lijkt te doen, is het belangrijk om dit op een systematische manier aan te pakken.

Leestip: download de hele publicatie hier

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief