Corona, stresstest voor uw veiligheidsorganisatie

30/04/2020 - De uitbraak van corona en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, vormen één van de grootste bedreigingen voor uw organisatie en de mensen in uw organisatie. En het ging allemaal razendsnel! Had u een plan klaarliggen om veilig te kunnen blijven werken? En hebt u ondertussen al nagedacht over de tijd na corona? Volgens BearingPoint en Intergo is deze situatie niet alleen een bedreiging maar biedt ook een unieke kans.

Na de eerste schrik zien wij als organisatieadviseurs deze situatie als een stresstest. Een stresstest die inzicht biedt in de sterke en zwakke punten van uw eigen organisatie. Het legt de knelpunten bloot in onder meer het safety management, de interne en externe samenwerking en de wendbaarheid van processen en systemen. Het biedt inzicht in de weerbaarheid van uw organisatie en de manier waarop dingen daadwerkelijk in place én in operation zijn. En het maakt meer duidelijk over kansen of noodzaak om te innoveren. 

Doordat er plotseling heel veel is veranderd, is de manier waarop u veiligheid had ingeregeld niet meer een vanzelfsprekendheid. De crisis kwam onverwacht, maar onverwacht mag niet betekenen onveilig. Dit soort crises vragen om flexibiliteit, snelheid en leiderschap. Hoe zorgt u dat bij snelle verandering, de veiligheid en continuïteit gewaarborgd blijven? 

En niet alleen binnen uw eigen organisatie. De door de overheid genomen maatregelen maken duidelijk dat uw organisatie deel uitmaakt van een groter systeem, een keten van klanten, samenwerkingspartners en toeleveranciers. U kunt niet volledig zelfstandig uw eigen organisatie veranderen, dat moet samen met anderen in de keten gebeuren om echt effectief te zijn en veiligheid en continuïteit te garanderen. En dat moet snel!

Kortom, de coronacrisis is de ultieme aanleiding om uw organisatie en de keten waarbinnen u opereert te evalueren en na te denken over de toekomst. Durft u de situatie te omarmen en op afstand naar uw eigen handelen te kijken? Wat ging goed en wat kon beter? Ons advies: maak ondanks de hectiek ruimte vrij om hiervan te leren!
 

Over Intergo

Intergo is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van veiligheid en human factors. We hebben Nederlandse wortels en werken internationaal in diverse veiligheidskritische sectoren. Samen met onze klanten zorgen we voor optimaal en veilig presteren van medewerkers als onderdeel van een lerende organisatie, van management tot uitvoerend niveau. www.intergo.nl
 

Over BearingPoint

BearingPoint is een onafhankelijk management- en technologieadviesbureau met Europese wortels en een wereldwijd bereik. We streven ernaar om duurzame waarde te leveren aan onze klanten. In tijden van crisis helpen we door in eerste instantie het probleem op te lossen en bieden wij oplossingen om uiteindelijk sterker uit de crisis te komen. www.bearingpoint.com


Melcher Zeilstra
Partner Intergo
zeilstra@intergo.nl


David Bergsma
Senior Manager People & Strategy
David.bergsma@bearingpoint.com
 

Lucas van Luijtelaar
Manager People & Strategy
Lucas.vanluijtelaar@bearingpoint.com

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief