Human Factors / Ergonomie

Intergo richt zich in het kort gezegd op het ontwerpen voor gebruik door de mens. Intergo stelt de mens centraal en adviseert over de menselijke factoren oftewel Human Factors / Ergonomie.

Definitie Human Factors / Ergonomie

Human Factors of ergonomie is het wetenschappelijke vakgebied dat de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem onderzoekt, en het vak dat deze wetenschap toepast om te ontwerpen zodat menselijk welbevinden en systeem prestatie worden geoptimaliseerd.
Het gaat kortom om mensgericht ontwerpen van producten en processen, met de volgende unieke kenmerken:

  • Human Factors kent een systeembenadering
  • Human Factors is ontwerpgericht
  • Human Factors combineert 2 doelen: prestatie en welbevinden.

Werkvelden

De aanpak van Intergo is multidisciplinair om de onderlinge samenhang te waarborgen. Intergo adviseert over ergonomische vraagstukken door gebruik te maken van verschillende invalshoeken zoals fysieke menskunde en bewegingswetenschappen, industrieel en technisch ontwerp (middelen en interfaces), omgevingsfactoren, psychologie (mentale processen en werkbelasting) en organisatie aspecten.

Voor twee werkvelden hebben we aparte minisites ontwikkeld:

Life-Cycle Ergonomics™

Intergo heeft een duidelijke visie op de verhouding tussen mens, techniek en organisatie. Deze visie noemen we Life-Cycle Ergonomics™.

Elk apparaat, elke werkplek, elk gebouw heeft een eigen levenscyclus. In alle fasen van de levenscyclus zijn er gebruikers. Intergo houdt daarom in de ontwerpfase al rekening met de wijze van productie, distributie, het gebruik, het onderhoud en de demontage. Kortom, Intergo heeft niet alleen oog voor de eindgebruikers. Er is aandacht voor alle mensen die, in welke fase van de levenscyclus dan ook, in aanraking komen met een machine, product of werkplek.

Human Factors Integration

Om te zorgen dat binnen (grootschalige) ontwikkeltrajecten de mens gerelateerde aspecten bij specificatie, ontwerp, productie, gebruik en onderhoud zijn gewaarborgd gaat Intergo uit van een aanpak volgens de zogenaamde Human Factors Integration (HFI).

HFI betreft een systematisch proces voor het identificeren, volgen, evalueren en oplossen van mens gerelateerde aspecten zodat een goede balans ontstaat tussen mens en techniek. Het is de invulling van een mens-gerichte aanpak binnen het proces van systems engineering.

Kosten baten

Wat is de toegevoegde waarde van Human Factors design? Kort gezegd bevat die menselijke waarden - zoals Veiligheid, Gezondheid, Comfort en Plezier - en economische waarden zoals Efficiëntie, Effectiviteit, Kwaliteit en Flexibiliteit. We streven ernaar om de menselijke en bedrijfswaarden te combineren.

Intergo heeft een kosten-batenmodel ontwikkeld. Hiermee kunnen we snel en inzichtelijk uw plannen of ons advies doorrekenen. Een vereenvoudigde versie van dit model kunt u hier downloaden (Excel, 44kB).
 

CONTACT

Pausdam 2
3512 HN Utrecht
+31 (0) 30 677 87 00
info@intergo.nl

LAATSTE BLOG

Waarom ik Lane Departure Warning heb uitgezet

- 2 okt 2017 -

Ik heb net een nieuwe auto gekocht. Niet eens een hele dure, maar wel een compleet uitgerust model. Zo is er Lane Departure Warning, Blind Spot...

Lees meer

NIEUWS

Volg nu de Intergo opleiding risico- en incidentonderzoek

- 25 sep 2017 -

Intergo start met een modulaire opleiding risico- en incidentonderzoek. De opleiding bestaat uit 5 afzonderlijk te volgen modules. In deze opleiding leer je onder andere methoden en technieken praktisch toe te passen op een reactieve (incidentenanalyse) en proactieve (risico-analyses) manier.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief